Kantoorverlichting

Voor de meest optimale verlichting op kantoor (of andere werkplek) moet u ook rekening houden met daglicht dat de ruimte binnen komt. Als er gewerkt wordt met een computer en beeldscherm kunt u het beeldscherm beter zo plaatsen dat u de ramen aan de zijkant heeft en niet achter u of voor u. Hiermee wordt reflectie van het raam in uw beeldscherm voorkomen en ook dat u continu tegen de scherpte van het licht in kijkt richting het beeldscherm. De juiste verlichting op kantoren bestaat enerzijds uit sfeerverlichting en anderzijds uit werkverlichting (ook wel taakverlichting genoemd). Sfeerverlichting zorgt voor de algemene basis kantoor verlichting van de ruimte, werk -of taakverlichting wordt gebruikt voor de verlichting van een specifiek gedeelte van de ruimte (denk hierbij aan verlichting boven het bureau waar documenten moeten worden gelezen).

Werk kantoor verlichting (taakverlichting)

Werkverlichting of taakverlichting op de werkplek is voornamelijk bedoeld voor het uitvoeren van werkzaamheden met documenten, als voorbeeld het lezen of schrijven hiervan. Bij aanschaf van bv. dergelijke kantoor TL verlichting, houdt dan rekening met het volgende:

  • het moet directe verlichting zijn, de lamp moet een duidelijk gericht lichtschijnsel uitstralen op de werkplek zonder schitteringen naar het beeldscherm en de ogen
  • verlichting met een zogenaamd polariserend filter heeft de voorkeur, dit vermindert de kans op schitteringen aanzienlijk
  • halogeenverlichting heeft ook niet de voorkeur als het gaat om taakgerichte kantoorlampen, de lampen zijn vaak zeer (te) helder en geven veel warmte af. Als u toch kiest voor halogeenlampen, combineer deze dan met een dimmer zodat u de lichtsterkte altijd kunt aanpassen. Led kantoorverlichting heeft als voordeel dat het niet te warm wordt maar qua lichtopbrengst haalt led kantoorverlichting het nog niet bij halogeen of TL kantoor verlichting.


Onderdelen 1 tot 18 van totaal 83

 

Onderdelen 1 tot 18 van totaal 83